keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Kosketuksen voima

Oon pitkään halunnut kirjoittaa jotain kaunista koskettamisesta, siis toisen ihmisen aidosta, tuntevasta ja kunnioittavasta kosketuksesta. Se on mulle henkilökohtaisesti tärkeä aihe, sillä oon jo hetken tiennyt olevani niitä "kosketuksesta eläviä". Koskettaminen on mulle luonnollinen tapa viestiä ja kommunikoida muiden kanssa, ilmaista tunteita ja välittämistä.

Koskettaminen vapauttaa kehossa oksitosiinia, mielihyvähormonia, jolla tiedetään olevan myös pelkoa ja ahdistusta lieventäviä vaikutuksia. Toisaalta viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat myös sen, että koskettamisella on mm. stressiä ja kipua lieventävä vaikutus. Samalla koskettamisen puute (esim. sylin ja halaamisen puute) aiheuttaa lyhytjännitteisyyttä sekä altiutta toisten kiusaamiseen. Yksinkertaistettuna, koskettaminen tekee meille hyvää.

Jotenkin kuitenkin aiheeseen on vaan ollut vaikea tarttua ja saada siitä oikeita sanoja aikaiseksi. Onnekseni Maaret Kallio on pukenut sanoiksi sen, mitä tästä oikeastaan halusin sanoa, joten tuolla lopussa on linkki kauniiseen artikkeliin koskettamisesta. Nauttikaahan!

Tässä vielä muutamia lempikohtiani tuosta artikkelista:

"Milloin viimeksi olet silittänyt toisen ihoa niin, että olet voinut aistia hänen hengityksensä ihosi kautta? Tai olet halannut niin, että koko kehosi suostui läheisyyden lämpöön?"

"Kosketushistoriamme vaikuttaa tähän päivään; siihen, miten uskallamme antautua kosketukseen kumppanimme kanssa ja siihen, miten kosketamme omia lapsiamme. Tiedostamalla voi tehdä muutoksia."


"Koskettamalla voi korvata tuhat sanaa: Olen tukenasi, Älä välitä heistä, Huomaan harmisi, Anna anteeksi, Rakastan sinua, Haluan sinua."


Kuva julkaistu Flickr.palvelussa cc-lisensillä by  Moyann_Brenn


"Tunteva koskettaminen on haastavampaa. Siinä päästämme lävitse kokonaisen itsemme, olemisemme, toiveemme ja tarpeemme. Avaudumme enemmän, jolloin olemme myös herkemmin haavoitettavissa. Tunteva koskettaminen on pysähtymistä, läsnäoloa ja läheisyyttä."

"Koskettamalla osoitamme olevamme toisillemme jotain erityistä, ainutlaatuista ja muista ihmisistä erottuvaa.... ...Koskettamalla sanot kumppanillesi: Olen tässä, näen sinut, olet tärkeä."


Ja tässä artikkeli kokonaisuudessaan:

http://www.rakkaudeksi.fi/artikkelit/seksuaalisuus-ja-seksi/korvaamaton-kosketus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti